ثبت قلعه نارنجستان داراب در فهرست آثار ملي

به گزارش ميراث آريا(chtn)، مجموعه آثار تاريخي قلعه نارنجستان در دهستان فورگ شهرستان داراب فارس واقع شده است، اين اثر مجموعه اي است شامل تپه اي ساساني و بقاياي قلعه اي مربوط به قرون متاخراسلامي در شمال تپه و همچنين بقاياي مسجدي شبستاني از قرون متاخر اسلامي در فاصله 50 متري شمال قلعه است .

تپه تقريبا مدور و با قطر 60 متر در جنوب مجموعه واقع شده و ارتفاع آن نسبت به سطح زمين هاي اطراف 5/4 متراست بقاي معماري بخش ورودي يک بناي حاکم نشين معروف به قلعه نارنجستان (نارنج قلعه) در بخش شمالي تپه وجود دارد که امروزه دروازه ورودي و قسمتي از بنا به جا مانده است.

از ويژگي‌هاي اين بنا شيوه طاق زني زيبا و سقف هاي گنبدي فضاي دروني است که با ملات گچ ساخته شده است. سردر ها با طاق هاي جناقي و دروازه ورودي با دو نيم برج گرد از ويژگي‌هاي مهم اين بنا است.

با توجه به برش ايجاد شده در تپه مي توان گفت پي اين بنا با قلوه سنگ و گچ بوده و حدود 3 متر در عمق خاک ايجاد شده است.

آجر بکار رفته در بنا داراي ضخامت 5 سانتي متر است. ورودي دروازه اين بنا به سمت شمال بوده و در فاصله حدود 50 متري شمال آن بقاياي مسجدي احتمالا مربوط به قرون متاخر اسلامي به چشم مي خورد و با توجه به بقاياي ستون هاي مشهود در بخش شمال غربي، آن را مي توان از نوع مساجد شبستان دار معرفي کرد که برداشت پلان آن نياز به مطالعات بيشتري دارد.
ستون هاي بجا مانده مربع شکل با ابعاد 110 سانتي متر و در يک رديف در فاصله 260 سانتي متري از ديوار مسجد قرار دارند.

به نظر مي رسد صحن اين مسجد سنگ فرش بوده و ضخامت ديوار مسجد 80 سانتي متر است. مصالح بکار برده شده در اين مسجد آجر و ملات گل است. پراکندگي سفال در محوطه اي به قطر 400 متر به چشم مي خورد.

اداره کل ميراث فرهنگي استان فارس با توجه به ويژگي هاي اين مجموعه تاريخي به عنوان يکي از شاخص‌ترين آثار باستاني منطقه اقدام به شناسايي و بررسي آن در سال 1387 کرده است و هم اکنون پس از طي مراحل و تشريفات قانوني لازم به شماره 27703 در فهرست آثار ملي ايران قرار گرفته است و از تاريخ ثبت تحت حفاظت و صيانت اين اداره کل قرار دارد .

/104





انتهای پیام/

کد خبر 138902184